Innan du reser

Det finns en hel del saker att tänka på innan du hoppar på flyget till värmen. Att hitta billiga flyg är enkelt, men att förbereda sig på rätt sätt kan vara aningen svårare. Om du inte är noggrann med dina förberedelser kan det sluta med att du faktiskt förlorar din efterlängtade semester. Detta är vi säkra på att du inte vill, så se till att ta reseförberedelserna på allvar.

I denna artikel ska vi titta närmare på vad som kan vara viktigt att tänka på innan du reser. Vissa saker är till och med bra att ha i åtanke redan innan du bokar ditt billiga flyg.

Se över ditt pass

Det allra första du bör göra är att se till att ditt pass är giltigt. Gör gärna detta innan du bokar resan, särskilt om det är en sista minuten du är ute efter. Om du bokar ett billigt flyg och i efterhand inser att ditt pass giltighetstid inte motsvarar landets passregler kan det stå dig dyrt. För att inte tala om att din drömresa dessutom rinner dig ur händerna!

Tänk även på att ett trasigt pass inte räknas som giltigt. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid kontakta närmaste passcentral för rådgivning.

Kolla upp visumregler

Vissa länder kräver att resenärerna ska ansöka om ett visum redan innan avresa. Andra länder kräver visum efter en viss tids vistelse i landet och ibland kan du köpa med ett visum i samband med resan. Hur som helst så kan visumreglerna skilja sig en hel del mellan olika länder. Se till att kolla upp vad som gäller i god tid. Kom även ihåg att researrangörerna inte är skyldiga att tala om vilka visumregler som gäller.

Om du planerar att resa till USA behövs inget visum. Dock behöver du genomföra en registrering online vid namn ESTA. Detta måste göras minst 72 timmar innan du hoppar på planet.

Har du en reseförsäkring?

Har du hemförsäkring? Då ingår oftast ett reseskydd i den. Samma gäller om du betalat din resa med ett bankkort. Då kan även ett avbeställningsskydd ingå. Se över vilka reseskydd du automatiskt täcks av innan du tecknar dyra, separata försäkringar. Att dubbelförsäkra sig kan dessutom ställa till problem vid eventuella ersättningar.

Och kom ihåg, res aldrig oförsäkrad. Sjukhusvistelser utomlands är inte billigt och man vet aldrig när olyckan är framme. Se det som en försäkring för din ekonomi.

Relevanta vaccinationer

Runt om i världen finns en hel del smittor och i vissa länder utsätts man för extra stor risk. Kontrollera vilka smittor och sjukdomar som är vanliga i det land du planerar att besöka. Är du osäker kan du alltid kontakta närmaste vaccinationscentral för att få vägledning. Gör detta i god tid så du hinner vaccinera dig om det skulle behövas.

Viktiga telefonnummer

Ett bra tips innan du reser är att spara viktiga telefonnummer i din mobil om något skulle hända. Genom att ha alla nummer kan du agera snabbt och förhindra ytterligare konsekvenser. Här ska vi ge dig några exempel på nummer som kan vara bra att ha.

  • Numret till din kortutgivare. På så sätt kan du snabbt spärra ditt kort om det skulle försvinna.
  • Numret till din operatör som kan spärra din mobil om den skulle bli stulen.
  • Numret till Transportstyrelsen om ditt körkort skulle försvinna.
  • Numret till ditt försäkringsbolag om det skulle uppstå försäkringsfrågor.

Det kan även vara bra att ha koll på vart närmaste svenska ambassad ligger om du till exempel skulle tappa bort ditt pass. Där kan du nämligen få ett provisoriskt sådant.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
TripX

Garanterat lägsta pris - Prisgaranti

Handplockade resor

Läs mer om TripX
Travelbird

Stort utbud av billiga resor

Möjlighet att delbetala resan

Läs mer om TravelBird
Flygvaruhuset

Du hittar upp till 50% rabatt!

Ombokningsbar biljett

Läs mer om Flygvaruhuset