Olika restyper

Det finns många olika resor där ute. Du kan hitta allt ifrån billiga flyg till billiga charter- och paketresor. Men vad ska man egentligen välja? Vilket alternativ är billigast? Kanske är det allra första gången du ska boka en resa på egen hand. Då kan det kännas skönt att få lite vägledning. Solkysst.se finns här för dig och vår uppgift är att underlätta, informera och inspirera.

Därför ska vi i denna artikel titta på vilka olika typer av resor det finns där ute. Vi ska även titta närmare på om det finns restyper som är billigare än andra samt vilken resa som passar vilket ändamål.

Tre olika restyper

Det finns i huvudsak två olika restyper: charterresor, reguljära resor eller paketresor. Man skulle kunna säga att sista minuten och weekendresor också är restyper, men vi har valt att inte lista dem. Anledningen till det är eftersom en weekendresa endast syftar till en viss reslängd och en sista minuten enbart innebär en resa med kortare varsel. Utöver detta kan både weekendresor och sista minuten finnas som både paketresor och reguljära resor.

Vi förstår att detta kan låta krångligt. Nedan ska vi gå igenom de tre huvudsakliga restyperna steg för steg.

Charterresa

Charterresan är kanske den kändaste och populäraste av resor. En charterresa innebär att du bokar hotell, flyg och transfer samtidigt. Man kan därför säga att det är en slags paketresa. På en charterresa bor du på ett och samma hotell under hela utlandsvistelsen och du reser ifrån samma flygplatser. Om det ska ingå måltider i hotellvistelser kan du bestämma själv. Åker man på en charterresa reser man oftast till ett soligt land och det är mycket uppskattad restyp bland familjer.

Paketresa

En paketresa kan liknas vid en slags charterresa. Det ingår flyg, hotell, transfer och oftast en och annan utflykt. Du behöver dock inte bo på samma hotell under hela resan utan du kan resa runt mellan olika platser och därmed behöver du inte resa hem ifrån samma flygplats heller. När det gäller måltider så kan det ibland ingå, ibland inte. Se över detta innan du bokar om du vill vara på den säkra sidan.

Reguljär resa

Bokar du en reguljär resa bokar du enbart en flygresa. Därefter bokar du boende, transporter och utflykter på egen hand. Måltider kan ingå beroende på vilket hotell du bokar. Hur som helst så kan man säga att det är en skräddarsydd resa. Du kan vara borta hur länge du vill, du kan bo vart du vill och du kan resa hem ifrån vilken flygplats du vill. Kanske vill du flyga vidare till ett annat land innan du reser hem? Du bestämmer själv.

Vad är billigast?

Detta går tyvärr inte att svara på. Vilket alternativ som är dyrast beror helt enkelt på vart man vill resa, hur länge man vill resa, när man reser samt vilken standard man är ute efter. Alla restyper finns som sista minuten så det finns alltid möjlighet att komma riktigt billigt undan. Låt oss ge några exempel:

  • När det gäller billiga flyg, det vill säga reguljära resor, är utbudet enormt och därmed kan priserna starta på bara någon hundralapp. Du kan även välja ut de billigaste boendena och leva på en budget om du skulle vilja.
  • Du kan även hitta en riktigt billig charterresa i sista minuten, särskilt i början eller i slutet av sommaren.
  • Paketresor kan också vara mycket billiga eftersom alla kostnader oftast är inräknade i det pris du betalar. Det enda du behöver tänka på är fickpengar.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
TripX

Garanterat lägsta pris - Prisgaranti

Handplockade resor

Läs mer om TripX
Travelbird

Stort utbud av billiga resor

Möjlighet att delbetala resan

Läs mer om TravelBird
Flygvaruhuset

Du hittar upp till 50% rabatt!

Ombokningsbar biljett

Läs mer om Flygvaruhuset