Passregler

Det allra viktigaste att ha med på resan är passet. Visst kan du resa inom EU på ett internationellt ID-kort men du bör ändå alltid ha med ditt pass. I många fall kan nämligen passet vara den enda giltiga handlingen när det gäller att styrka sin identitet, till exempel i samband med hotellvistelser eller vid kontakt med myndigheter. Har du inte passet med dig kan du hamna i onödiga och framför allt tidskrävande situationer. Vem har tid eller lust för sånt när man befinner sig på semester?

I denna artikel ska vi gå igenom allt som har med pass att göra. Vi hoppas därmed kunna hjälpa dig att undvika tråkiga (och dyra) situationer när du väl bokat ditt billiga flyg.

Så kan passregler skilja sig

När det kommer till passregler kan dessa variera beroende på vart du planerar att resa. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller redan innan du bokar ditt billiga flyg. Annars kan det gå riktigt illa. Nedan ska vi gå igenom hur passreglerna kan skilja dig runt om i världen.

  • En del länder, till exempel inom EU, kräver att ditt pass endast behöver vara giltigt under den period som du befinner dig utomlands.
  • Andra länder kräver att ditt pass måste vara giltigt i minst 3 – 6 månader vid inresa i landet.
  • Om du till exempel reser till Egypten måste ditt pass vara giltigt i 6 månader efter att du återvänt hem. Andra länder kan kräva att passet ska va giltigt i 3 månader efter hemresa.
  • Ska du resa till delar av Syd- eller Centralamerika kommer du färdas över amerikanskt luftrum. På grund av detta måste du i förväg lämna in din passinformation till amerikanska myndigheter.

Var noga med giltighetstiden

Som du ser kan reglerna skilja sig en hel del. Är du inte uppmärksam på vad som gäller för just ditt resmål kan det sluta illa. Faktum är att researrangörer varken är skyldiga att informera om pass- eller visumregler. Kolla därför alltid upp giltighetstiden på ditt pass innan du bokar ett billigt flyg, särskilt en sista minuten.

Bokar du en sista minuten med avresa om några dagar kanske du inte hinner få ett nytt pass i tid. Då kan både dina pengar och din drömresa glida dig ur händerna. Nedan ska vi ge dig ett skräckexempel.

Förlorade pengar och inställd resa

Låt säga att du länge varit på jakt efter billiga flyg till den tropiska paradisön Sri Lanka. Plötsligt hittar du den perfekta resan och avresa är om bara en dryg vecka! Du fullständigt jublar av glädje och bokar på en gång. Dagarna går och du börjar packa smått. Kvällen innan du ska resa ligger du med fjärilar i magen och tänker på allt kul du ska göra. Du kommer att tänka på ditt pass. Det var ju ett tag sedan du reste och du får plötsligt panik över giltighetstiden. Dock är det ingen fara, passet är giltigt i två månader till.

Det du sedan får reda på när du ska resa är att ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter att du kommit hem. Hade du läst på innan du bokade hade denna tråkiga situation kunnat undvikas. Summan av kardemumman – kolla alltid passet i god tid innan du bokar!

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
TripX

Garanterat lägsta pris - Prisgaranti

Handplockade resor

Läs mer om TripX
Travelbird

Stort utbud av billiga resor

Möjlighet att delbetala resan

Läs mer om TravelBird
Flygvaruhuset

Du hittar upp till 50% rabatt!

Ombokningsbar biljett

Läs mer om Flygvaruhuset