Reseskydd

Du bör aldrig resa någonstans utan att vara rätt försäkrad. Nu kanske du tänker ”jag ska ju bara resa iväg i några dagar, vad skulle kunna hända?”, en tanke som är mycket vanligt. Det är omöjligt att veta när olyckan är framme och skulle du då stå oförsäkrad kan din ekonomi få ta riktigt hårda smällar. Nej, du bör alltid ha en reseförsäkring i ryggen innan du ger dig iväg ut i världen. För din egen skull.

I denna artikel kommer vi titta närmare på vikten av en bra reseförsäkring. Det sista vi vill är att du ska förlora både din drömsemester och dina pengar. Så innan du ger dig iväg i jakt på billiga flyg, läs igenom detta.

Tre olika reseförsäkringar

Det finns tre olika typer av reseskydd: hemförsäkringens reseskydd, bankkortets reseskydd och separat reseförsäkring. Hur de fungerar och vad de ersätter ska vi titta närmare på nu.

Hemförsäkringens reseskydd

Om du har en hemförsäkring brukar det alltid ingå en reseförsäkring. Denna försäkring täcker utlandsvistelser upp till 45 dagar. Därefter måste du antingen förlänga skyddet eller teckna en separat reseförsäkring. Detta kan vara relevant om du till exempel ska ut och backpacka. Ersättningen för hemförsäkringens reseskydd ser ut så här:

  • Du får ersättning för sjukvård vid olycka eller sjukdom.
  • Du får ersättning för akut tandvård.
  • Du får ersättning för plötslig hemresa på grund av sjukdom, krigsutbrott eller naturkatastrof.
  • Du får ersättning för stulen egendom upp till ett visst belopp.

Om du endast ska resa iväg på en weekend eller en charterresa räcker hemförsäkringens reseskydd gott och väl. Ska du vara borta längre bör du ordna med förlängning eller en separat reseförsäkring redan innan du åker. På så sätt slipper du onödigt och tidskrävande krångel under din resa.

Bankkortets reseskydd

Visste du att det kan ingå ett reseskydd i ditt bankkort? Många kortutgivare erbjuder nämligen detta i samband med att kunden öppnar ett konto kopplat till ett bankkort. Bankkortets reseförsäkring gäller vanligtvis upp till 60 dagar och du täcks automatiskt av den om du betalar minst 50 % av resan med kortet. Följande moment får du oftast ersättning för av bankkortets reseförsäkring:

  • Vid sjukhusvistelser i samband med sjukdom eller olycka.
  • Om du missar ditt anslutande plan på grund av försening eller andra rimliga orsaker.
  • Vid förseningar av plan eller bagage.

Det brukar även ingå ett avbeställningsskydd i reseskyddet. Detta ger dig ersättning om du skulle behöva ställa in din resa på grund av en rimlig orsak, till exempel sjukdom eller olycka.

Separat reseförsäkring

Den separata reseförsäkringen är det mest anpassningsbara alternativet. Här kan du välja hur omfattande skydd du vill ha och eftersom du betalar per dag kan du själv välja hur länge försäkringen ska gälla. En separat reseförsäkring kostar mellan 20 – 100 kr per dag.

Det som är extra bra med detta alternativ är att du kan hitta specialförsäkringar. Du kan bland annat hitta reseskydd för dig som vill backpacka och för dig som planerar att utöva extremsporter på resan. Eftersom skador i samband med extremsporter oftast inte täcks av den vanliga försäkringen kan detta vara ett bra komplement.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 företag
TripX

Garanterat lägsta pris - Prisgaranti

Handplockade resor

Läs mer om TripX
Travelbird

Stort utbud av billiga resor

Möjlighet att delbetala resan

Läs mer om TravelBird
Flygvaruhuset

Du hittar upp till 50% rabatt!

Ombokningsbar biljett

Läs mer om Flygvaruhuset